Tillykke med fødselsdagen

Tillykke med fødselsdagen - ”gamle jas”

Atten hundrede og fireoghalvfjerds…. 1874 til 2024!!!

Det var i går den 29. september på Mikkelsdag for 150 år siden, at Herningegnens Lærerforening blev stiftet.

5 generationsskifter af 30 år – 5 generationer af skoleelever frem til børnene af i dag. Deres forældre med det tidlige internet i 90’erne, deres bedsteforældre med The Beatles i 60’erne, oldeforældrene under depressionen i 30’erne, tipoldeforældrene i industrialiseringens ungdom i begyndelsen af forrige århundrede og deres tip-tip oldeforældre, der hørte om dampmaskinen og oplevede skolegang i Danmark på bagkanten af Slaget ved Dybbøl i 1864.

1874 – Atten hundrede og fireoghalvfjerds… Så langt skal vi tilbage, hvis vi skal forstå etableringen af Herningegnens Lærerforening. Vi skal helt tilbage til den tid, hvor man fra de fleste bakketoppe i Hammerum Herred mestendels så vældige vidstrakte lyngheder – oftest tungt og dystert brunlige; men i sensommeren solopflammende og ubegribeligt violette. Kun få enkeltstående træer og lidt grønt ved søer og langs vandløb.

Hjulspor Paa Heden

Midt i Herredet lå Herning, hvor en optælling dengang åbenbarede 230 børn, hvoraf 85 var skolepligtige over 7 år. I alt anslået op mod 1000 sjæle. En by i vækst; med tinghus, 2 gæstgivergårde, apotek, læge, beskedne butikker og en del håndværkere. Rundt om lå de mindre byer og de små landsbysamfund, vi stadig kender.

I 1870’erne var der som helhed opgangstid og stigende velstand. Det at være lærer var dog langtfra lukrativt, arbejdsforholdene vilkårlige og ”statsskolen” – som den ofte blev betegnet, var ikke ligefrem populær.

Danmarks Landsbylærerforening blev stiftet allerede 4. maj 1874 og allerede hen over den første sommer, var man nået op på 7-800 medlemmer. Foreningen tog dog først navneforandring til Danmarks Lærerforening i 1875, og på den måde er Herningegnens Lærerforening jo rent navnemæssigt ældre end Danmarks Lærerforening.  

Laerer Pj Korsholm Hlfs Foerste Formand

Lokalt i det fattige og vidtstrakte Hammerum Herred, blev der også bakket op.  1. juli 1875 havde Kreds 83, som det hed dengang,15 medlemmer ud af de omkring 30 lærerembeder. Det var dengang, hvor ”omgangsskolehold” var almindeligt, og hvor de fleste lærere havde 2 og endda undertiden 3 eller 4 skoler at ”besørge”. Mange lærere var ”ueksaminerede” og noget af undervisningen rundt om, blev varetaget af ”bilærere.”

Det var andre tider i forhold til kommunikation og transport - og selvom ”Chausseen” – den ”store” vej på postruten fra Århus til Ringkøbing var med delvist fast underlag; så var jernbanen endnu ikke etableret - hverken mod øst eller vest… Men ad de sandede hjulspor over heden nåede ”Skoletidende” og Herning Folkeblad (der lige var etableret i 1869) ud til lærerne, og ad de samme dårlige spor drog overraskende mange lærere flere gange om året til lærermøder og kreds- og ”skolemøder” i Herning. Et indlæg fra ”Skoletidende” bekendtgjorde:

” Skolemøder er ikke, som mange mener, udelukkende en samling af lærere, thi i så fald ville det have heddet lærermøde, men det består af præster, landmænd, købmænd, håndværkere og lærere, kort sagt alle, der har noget med børn at bestille. Meningen med disse møder er at udvikle for hinanden de anskuelser og de erfaringer, man kan have gjort sig på skoleområdet.”

Om det med moderne øjne her blot igen skal konstateres: ”Ja, allerede dengang havde alle en mening om skolen”… Eller om vi her faktisk møder en meget tidlig prototype på ”Sammen Om Skolen”, vil vi lade være usagt.

Vi slutter dette lille hop tilbage til Herningegnen og skolen for 150 år siden med at konstatere, at det, der er sket meget store forandringer, men at der nok altid har været en vis sandhed i det, som forhenværende formand for Herningegnens Lærerforening, Jørn Vedel Eriksen skrev for 35 år siden i indledningen til tidligere viceskoledirektør Ove Pedersen fine historiske redegørelser i bogen fra 1989 ”Lærerkreds og lærerkår gennem 100 år”:

”At være lærer er mere end et lønarbejde, og at være medlem af Herningegnens Lærerforening er mere end en pligt.”

Tak til alle, både nye og trofaste medlemmer og seniorer for jeres bidrag før, nu og fremover til en stærk fælles identitet, og et stort tillykke med vores 150 år gamle fællesskab og sammenhold – lokalt, i kredsen og nationalt.

Emner

Målgruppe